Drukknop wc vervangen
Het is typisch zo’n handeling die we dagelijks meerdere keren verrichten zonder erbij stil te staan: het doorspoelen van het toilet. Totdat er iets mis is met de doorspoelknop. Het komt weleens voor dat zo’n doorspoelknop op den duur hapert of problemen veroorzaakt. De drukknop veert dan bijvoorbeeld niet meer terug, blijft hangen of laat zich helemaal niet meer indrukken. In dat geval raden wij aan om een loodgieter in te schakelen. Die kan onderzoeken wat er precies mis is met het bedieningspaneel. Soms ligt het probleem aan de drukknop zelf, maar als het toilet helemaal niet meer doorspoelt, kan de oorzaak ook ergens anders vandaan komen – bijvoorbeeld door een defect binnenwerk of een storing in het spoelmechanisme. Blijkt dat de drukknop daadwerkelijk defect is, dan kan de loodgieter uw drukknop wc vervangen.
Via loodgietersbedrijf de Loodgieter-Expert kunt u eenvoudig offertes opvragen voor het vervangen van uw drukknop. Door offertes te vergelijken bespaart u bovendien op de kosten van uw project.
Waarom is uw doorspoelknop wc kapot?
Er kunnen diverse redenen zijn waarom uw drukknop wc blijft hangen of volledig defect is. Een wc knop werkt niet als de spoeling niet start of als de knop helemaal niet meer reageert. Soms merkt u dat de kleine spoeling wel werkt en de grote niet, of andersom. In dit geval is er waarschijnlijk echt iets mis met de drukknop zelf.
Een aantal mogelijke oorzaken waarom uw drukknop niet werkt:
- De beugeltjes die de valbuis omhoog trekken zijn losgeschoten.
Deze beugeltjes zorgen ervoor dat er water uit het reservoir komt als u op de knop drukt. Als ze los zitten, gebeurt er niks. U kunt de knop dan indrukken, maar er komt geen spoeling. - De drukknop wc is oud.
Na jaren gebruik kunnen onderdelen verslijten of stroef gaan. Dan moet u steeds harder drukken voordat de spoeling werkt – en soms lukt het helemaal niet meer. - Er zit kalk of vuil in het mechanisme.
Kalk en vuil kunnen zich ophopen in de knop of in het spoelsysteem. Daardoor beweegt de knop niet meer goed, of uw drukknop wc blijft hangen. - Het binnenwerk van het spoelmechanisme is kapot.
Achter de knop zit een mechaniek dat het water laat stromen. Als dat kapot is, helpt vervangen van alleen de knop niet meer.
In al deze gevallen zit er vaak niets anders op: u moet uw oude drukknop wc vervangen. Een loodgieter kan dit meestal snel en netjes voor u doen.
Hoe ontdekt u dat uw wc knop vervangen moet worden?
Vaak merkt u het vanzelf wanneer de drukknop van uw toilet niet meer goed werkt. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat de knop heel zwaar indrukt of helemaal niet meer beweegt. Dit komt vaak door vuilophoping, kalk of een vastgelopen onderdeel. Soms geeft de knop ook geen enkele weerstand meer. Normaal voelt u wat tegenkracht als u de knop indrukt, maar als die weerstand weg is, is er vaak iets binnenin afgebroken of versleten, waardoor de knop niets meer doet. U moet dan uw wc knop vervangen. Het kan ook voorkomen dat slechts één van de twee knoppen nog werkt, wat meestal wijst op een probleem in het mechaniek van één van de spoelstanden.
In andere gevallen blijft de knop hangen nadat u erop hebt gedrukt. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een veer niet goed terugkomt of als er vuil vastzit. Tot slot kan het gebeuren dat het toilet helemaal niet meer doorspoelt, ook al drukt u op de knop. Dan is de verbinding tussen de knop en het spoelmechanisme waarschijnlijk verbroken. In de meeste gevallen adviseren we: laat uw oude drukknop van uw toilet vervangen door een nieuwe.
Als u het afdekplaatje van het bedieningspaneel even demonteert, ziet u het probleem vanzelf – als het inderdaad aan de drukknop ligt.
U ziet dan bijvoorbeeld:
- Een losgeschoten beugeltje dat normaal aan de valbuis trekt. Hierdoor gebeurt er niets als u op de knop drukt.
- Een gebroken of scheef liggend pinnetje dat de drukknop met het binnenwerk verbindt.
- Onderdelen die zijn afgebroken of loszitten, zoals een versleten veer of klepje.
- Ophoping van kalk of vuil, waardoor de knop blijft hangen of stroef beweegt.
Als u niets opvallends ziet, kan het probleem ook ergens anders zitten. Bijvoorbeeld in het spoelmechanisme of het inbouwreservoir. In dat geval is het slim om een loodgieter in te schakelen. Deze vindt u eenvoudig via het netwerk van Loodgieter-Expert.
Wat kost het vervangen van een drukknop voor uw wc in 2025?
De kosten hangen af van het type bedieningspaneel dat u kiest. Een eenvoudig kunststof afdekplaatje kost meestal rond de 45 euro, terwijl een luxer model – bijvoorbeeld met een sensor, een matte afwerking of een metalen uitstraling – al snel kan oplopen tot zo’n 250 euro.
Laat u de klus uitvoeren door een loodgieter, dan moet u daarnaast rekening houden met een bedrag tussen de 130 en 170 euro voor de montage.
Opties voor uw nieuwe drukknop
Bij vervanging van uw doorspoelknop heeft u ruime keuze in bedieningsmogelijkheden. U kunt kiezen uit verschillende vormen drukknoppen, een enkele of dubbele spoeling, en voor extra comfort zelfs een sensor in plaats van een fysieke knop. De opties en keuzes zetten we hieronder voor u op een rij:
1. Mechanisch of sensorbediend
U kunt kiezen voor een gewone drukknop of voor een moderne sensor.
Een sensor spoelt automatisch door als u uw hand ervoor houdt, meestal op zo’n 3 centimeter afstand. Sommige sensoren reageren ook al als u wat verder weg staat, tussen de 45 en 55 centimeter. U hoeft de knop dus niet aan te raken. Dat is handig en hygiënisch.
2. Frontbediening
Bij frontbediening zit de drukplaat aan de voorkant van het toilet. U drukt die in om door te spoelen. Deze platen zijn er met één of twee knoppen.
3. Knop of greep
Bij oudere toiletten zit de spoelknop vaak bovenop het reservoir. Soms is het geen knop maar een greep of een touwtje waar u aan trekt. Deze systemen werken nog steeds goed, maar zijn vaak minder zuinig met water.
4. Eén of twee knoppen
Meestal heeft een moderne drukplaat twee knoppen: één voor een kleine spoeling en één voor een grote. Zo kunt u zelf kiezen hoeveel water er wordt gebruikt, wat goed is voor het milieu én uw waterrekening.
5. Vierkant of rond
U kunt kiezen uit verschillende vormen drukknoppen. De meeste bedieningsplaten zijn vierkant of rond. Dit maakt voor de werking niets uit, maar u kiest uiteraard gewoon wat u mooi vindt en wat past bij uw smaak.
Zo wordt uw drukknop wc vervangen door een loodgieter
De loodgieter haalt eerst de oude drukknop of het bedieningspaneel van het mechanisme af. Daarna plaatst hij de nieuwe drukknop op het inbouwreservoir, waarbij hij zorgt voor de juiste hoogte voor gemakkelijk gebruik. De knop wordt meestal vastgeklikt of met schroeven bevestigd. Als de knop met schroeven vastzit, draait de loodgieter deze goed vast. Bij een klikmechanisme zorgt hij ervoor dat de knop stevig vastklikt. Vervolgens plaatst de loodgieter het afdekplaatje terug op het bedieningspaneel. Hij zorgt ervoor dat het plaatje goed vastzit, vaak door het te klikken of te schroeven. Tot slot test hij de knop om te zien of de spoeling goed werkt.