Kraan laten repareren

Niets is zo vervelend als een druppelende of vastzittende waterkraan.

Of dit nu in uw keuken, badkamer, of uw gootsteen is het belangrijkste is dat de kraan vervangen of gerepareerd word zodat het water verlies beperkt blijft.

kraan aanleggen

Op deze pagina zullen we u alles uitleggen over het maken van een kapotte kraan en het herstellen van het binnenwerk zodat de waterkraan of radiatorkraan niet vervangen hoeft te worden en de kosten in beperking zullen blijven.

Kraan laten repareren

Als u een lekkende kraan wilt laten repareren dan zal als eerste de hoofdwaterkraan gesloten moeten worden.

De loodgieter kan na het afsluiten van de hoofdkraan rustig kijken naar het binnenwerk van de kraan om te zien of de rubberen ringetjes niet versleten zijn.

Bij een oude kraan kunnen de rubberen ringetjes namelijk uitdrogen zodat de kraan kan gaan druppelen.

Het binnenwerk van de kraan in deze situatie is snel te repareren en de kosten van de loodgieter vallen in eerste instantie dan aardig mee.

Ook een nieuwe waterkraan kan natuurlijk gaan lekken. De kranen zoals die van de badkamer en keuken ( gootsteen ) worden intens veel gebruikt dus de slijtage van het binnenwerk ligt vele malen hoger dan die van een buitenkraan in uw tuin.

Druppelende kraan verhelpen

Vaak wordt een druppelende waterkraan of de kraan van een quooker veroorzaakt door een uitgedroogd afsluitleertje ( het rubbertje ) We zullen u eens stap voor stap uitleggen hoe u de kapotte kraan zelf kan repareren:

Hoe dient u een leertje te vervangen bij:

  • Bij een mengkraan; trek of schroef de knop los, schroef vervolgens beide kranen bij het bovenste deel los.
  • U kunt nu het leertje losmaken door het los te trekken of los te schroeven.
  • Vervang het leertje en monteer in omgekeerde volgorde.
  • Bij een stopkraan; draai het bovenste deel van de kraan los en vervang het oude leertje.
  • Buitenkraan; door vorst kan het leertje zijn gescheurd.

Vervangen in plaats van repareren

Als de reparatie aan de kraan niet voldoende omdat ook de hendel van de kraan versleten is dan is het beter de gehele kraan te laten vervangen. Hoe word een oude water of mengkraan in uw badkamer of keuken vernieuwd? We leggen u hier alles uit:

  • We beginnen met het verwijderen van de oude thermostaatkraan:  Zaag (bij oudere kranen) de waterleiding onder de kraan door. Heeft u een nieuwere uitvoering kraan die toch aan vervanging toe is, draai dan de flexibele aansluiting los.
  • Draai nu de grote moer onder de kraan los en verwijder de kraan: Installeer nu de nieuwe kraan. Draai de grote moer onder de kraan aan maar let wel op dat u de kunststof ring niet vergeet bovenop de moer te plaatsen. Deze ring voorkomt beschadigingen of scheuren aan de wasbak waarop u de nieuwe kraan monteert.
  • Sluit, als de kraan goed vastzit, deze aan op de waterleiding. Doordat bijna alle wastafel- en keukenkranen tegenwoordig voorzien zijn van flexibele aansluitslangen kunt u de kraan eenvoudig aansluiten op de waterleiding.

Het is ook verstandig om de pakkingring (fiber-ring) die tussen het binnenwerk en kraanhuis zit te vervangen, dit om eventuele lekkage in de toekomst te voorkomen.

Om een waterdichte koppeling te maken tussen twee van met schroefdraad voorziene onderdelen dient u altijd afdichtingstape te gebruiken.

Neem bijvoorbeeld een knelkoppeling in één hand en de rol tape in de andere hand en wind vervolgens de tape vanaf de binnenkant rechtsom om het schroefdraad (met de klok mee) naar buiten.

U dient de tape overlappend aan te brengen, let wel op dat er geen tape voor de opening komt.

Radiatorkraan

Ook een thermostatische kraan van een radiator of cv-installatie heeft lang niet zoveel te voortduren dan een mengkraan in uw badkamer.

Een radiatorkraan hoeft vaak maar een keer afgesteld te worden op de juiste temperatuur en word hierna nog nauwelijks aangeraakt.

Natuurlijk kan deze soort van thermoskraan het ook begeven maar is het repareren hiervan geen goede optie.

Laat dit soort thermostatische radiatorkranen gewoon vernieuwen en loop geen risico dat uw stookkosten oplopen omdat deze niet goed meer werken.

radiator aansluiten

Wat kost een kraan repareren?

Een vastzittende kraan door verkalking is in de meeste gevallen niet te repareren maar zal deze vernieuwd moeten worden. Een stroeve kraan is vervelend en u heeft niets liever dan een mooie nieuwe mengkraan in uw wc, badkamer, of keuken.

Maar wat zijn de kosten voor het laten uitvoeren of het vervangen van een waterkraan? De meeste loodgieters hanteren hiervoor een uurtarief.

Vaak is een reparatie aan een kraan een klein klusje en is de loodgieter met een paar uurtjes weer vertrokken.

Bij het geheel vernieuwen van een kraan kan het bedrag een stukje hoger liggen. Als de loodgieter een gedeelte van de waterleidingen moet vervangen dan zal er ook een gedeelte van de muur opengebroken moeten worden. Dit kost natuurlijk meer tijd dus meer geld!

Bent u geen klusser en geeft u het liefst dit soort werkzaamheden uit handen, vraag dan nu bij ons vrijblijvende offerte aan voor het repareren of vervangen van uw oude of nieuwe kranen.

Op ons offerteformulier geeft u uw wensen en problemen aan. Binnen maximaal 2 werkdagen ontvangt u onze offerte. Onze offerte is overigens geheel vrijblijvend en kosteloos.

Op deze manier weet u vooraf wat de geschatte kosten zijn. Wij begroeten u uiteraard graag als nieuwe klant.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!