Vloerverwarming aanleggen

Een warme woning in de wintermaanden is erg prettig.

Maar wat dacht u van een verwarmde vloer?

vloerverwarming aan laten leggen

Een vloerverwarming laten leggen is een van de meest gekozen verwarming methodes om een bestaande woning of een nieuwbouw huis op temperatuur te houden.

Maar waarom kiezen mensen steeds meer voor een vloerverwarming aanleggen?

Leest u deze pagina die u alle informatie bied over de kosten per m2 en de werkwijze hoe een vloerverwarming aangelegd moet worden.

Verder is er nog de optie om uw woning te verwarmen door een complete cv-installatie te laten aanleggen.

Vloerverwarming laten aanleggen in uw woning

Een nieuwe vloerverwarming laten plaatsen kan op een paar verschillende manieren. Denk hierbij aan:

 • Het laten infrezen van de verwarmingsslangen in een betonnen vloer.
 • Vloerverwarming leidingen leggen op noppenplaten.
 • Of de slangen leggen op de bestaande vloer in uw woning.

Als u uw tegelvloer al heeft laten leggen en u bedenkt zich achteraf had ik maar wel vloerverwarming laten aanleggen omdat de tegelvloer best koud aan voelt dan kunnen wij u vertellen dat het niet meer mogelijk is tenzij u vanaf de kruipruimte uw woning kan verwarmen.

Bij het plaatsen van een nieuwe vloerverwarming word er gebruik gemaakt van kunststof buizen en slangen en deze buizen kunnen bevestigd worden op staalmatten of de vloer wordt ingeslepen en dan kan de buis in sleuven worden geplaatst.

Het in frezen van de gleuven in de vloer voor de buizen heeft als voordeel dat er niet gebroken en gesloopt hoeft te worden. Hiervoor zijn tegenwoordig speciale freesmachines die zelfs het stof meteen wegzuigen.

In welke vloeren kan er gevreesd worden zodat een vloerverwarming aanleggen makkelijker gaat?

 • Betonvloer
 • Houtenvloer
 • Tegelvloer

Verschillende ondergronden

Er zijn verschillende manieren om een vloerverwarming aan te leggen. De manieren die u kunt toepassen liggen geheel aan de ondergrond van de bestaande vloer.

Hieronder kunt u de verschillende ondergronden zien en de beste manieren om de verwarming neer te leggen:

Houtenvloer als ondergrond

Heeft u een houten vloer in uw woning? En u wilt hierop een vloerverwarming laten plaatsen als hoofdverwarming? Dan zijn zwaluwstaartplaten of de zogenoemde noppenplaat de oplossing.

U kunt simpelweg de slangen in de platen drukken en als deze bevestigd zijn kan er een zandcement dekvloer gestort worden als afwerkingsvloer.

De gehele vloer zal zo verwarmt kunnen worden zodat deze als hoofdverwarming in uw woning gebruikt kan worden.

vloerverwarming aanleggen

Sleuven laten frezen

Mocht u een badkamer of woonkamer vloer hebben die al voldoende is geïsoleerd dan kunt u ook kiezen om sleuven te laten frezen in uw bestaande beton vloer.

Met een speciale freesmachine worden er uitsparingen gemaakt in de bestaande betonnen vloer waar de vloerverwarmingsbuizen in gelegd kunnen worden.

De vloer moet wel een betonnen of zandcementdekvloer wezen van minimaal 3 cm dikte. Nadat de slangen gelegd zijn kunnen de gleuven dichtgezet worden met een betonmortel.

En zo kan het gehele vloerverwarmingssysteem aangesloten worden op uw cv installatie.

Op draadstaalmatten

Als u uw verwarmingsslangen direct op uw betonvloer wilt aanbrengen gebruik dan draadstaalmatten. Eerst zal u randisolatie moeten aanbrengen zodat de warmte niet via de muren geleid wordt.

Als de matten op maat zijn neergelegd dan kunt u de slangen met ty-rips bevestigen zodat deze niet meer verschuiven. Ook hierna is een zandcementdekvloer van toepassing als afwerkvloer en word meestal 5 tot 7 cm dik gelegd.

Als hoofdverwarming

Als u graag een centrale verwarming en een vloerverwarming in uw woning wilt, heeft u de keus om de vloerverwarming te gebruiken als hoofdverwarming, dit houdt in dat u geen extra verwarming door middel van radiatoren of een kachel nodig heeft.

U kunt dit prima laten functioneren met een thermostaat in uw woonkamer.

Of u kiest voor de vloerverwarming als bijverwarming. In dat geval gebruikt u de vloerverwarming naast andere bronnen voor verwarming, zoals de radiatoren of een kachel.

vrijstaande centrale verwarming

Als bijverwarming

Meestal wordt wel gekozen voor de vloerverwarming als hoofdverwarming net zoals de centrale verwarming, zeker als het gaat om een nieuwbouwwoning.

Als een woning echter al wat ouder is en zeker bij een bestaande woning die minder goed geïsoleerd is, dan wordt er eerder gekozen voor een verwarmde vloer als bijverwarming.

Dit laatste is ook het geval als er in een huis word verbouwd en er in de aangebouwde ruimte verwarming moet komen zoals bij een aanbouw of uitbouw van uw woning.

Het is mogelijk om de oude vloerverwarmingsleidingen te koppelen aan de nieuwe vloerverwarming in uw aanbouw.

Door middel van de juiste koppelstukken te gebruiken worden de oude en nieuwe leidingen aan elkaar vastgekoppeld zodat het gehele patroon van de vloerverwarming weer een geheel word.

De rest van de woning zoals de slaapkamers of de badkamer wordt dan nog wel verwarmd door middel van radiatoren.

Vloerisolatie

Als een vloer verwarmd wordt dan wilt u ook dat de warmte zolang mogelijk blijft zitten en niet snel verdwijnt naar de kruipruimte onder uw huis.

Om de warmte van de vloer zoveel mogelijk te behouden word de vloerverwarming altijd samen met isolatie folie of isolatie matten neergelegd.

Door het isoleren van een betonvloer, houtenvloer of een bestaande tegelvloer zal de warmte van de vloerverwarmingsleidingen tot wel 37% meer warmte afgeven.

En is het verbruik van uw stookkosten een stuk lager dan het gemiddelde.

Nadelen vloerverwarming

Uiteraard kent een vloerverwarming laten aanleggen een heel scala aan voordelen. Maar er wordt wel gezegd : elk nadeel heeft zijn voordeel en zo heeft ook elk voordeel zijn nadeel. Een aantal nadelen van vloerverwarming kunnen zijn :

 • U kunt bij vloerverwarming niet elke vloerbedekking kiezen die u maar wenst. Ook het aflakken van een vloer wordt veelal afgeraden bij vloerverwarming.
 • Zo’n 40 % van het vloeroppervlak moet vrij gehouden worden zodat de vloerverwarming zijn werk optimaal kan uitvoeren. U kunt dus niet onbeperkt meubels en bijvoorbeeld kleden plaatsen op de vloer.
 • De aanschafprijs van vloerverwarming kan redelijk hoog zijn.
 • Er is een risico op het doorboren of beschadigen van verwarmingselementen bij eventuele werkzaamheden.

Zo ziet u een aantal nadelen vloerverwarming aanleggen, al blijven de voordelen meestal van groter waarde.

Elektrische vloerverwarming

Er bestaan twee verschillende soorten vloerverwarmingen en veel manieren om een vloerverwarming aan te laten leggen. De ene werkt in combinatie met uw cv-ketel en de ander is elektrisch.

Een elektrische vloerverwarming wordt vaak in kleinere ruimtes gebruikt zoals de badkamer of keuken.

In tegenstelling tot een elektrische verwarming wordt een cv vloerverwarming juist voor grotere ruimtes gebruikt zoals uw woonkamer. De stroomkosten worden hierdoor laag gehouden.

Een vloer verwarmen door elektriciteit kost altijd meer dan een vloer verwarmen met warm water. Houd er rekening mee dat een elektrische verwarming in de vloer meer kost jaarlijks dan een vloerverwarming met warm water leidingen onder de vloer.

Prijzen vloerverwarming

De kosten van vloerverwarming aanleggen is sterk afhankelijk van uw situatie en uw wensen. Het is in de eerste plaats al afhankelijk van het feit of u de verwarming als hoofdverwarming of als bijverwarming wilt gaan gebruiken.

Verder ligt het aan de m2 van het vloeroppervlakte van de ruimte die u wilt gaan verwarmen.

Hoe groter de vloer, hoe meer leidingen er aangelegd dienen te worden. En uiteraard verhoogt dit ook de kostprijs. Een kleine indicatie van de prijzen van het aanleggen van een vloerverwarming zijn per m2 inclusief het infrezen of het leggen op noppenplaten :

 • Vloer van 20 m2 – € 600,- 
 • Vloer van 30 m2 – € 900,-
 • Vloer van 40 m2 – € 1100,-
 • Vloer van 50 m2 – € 1300,-

Voor een betonvloer boven de 50 m2 zult u een prijs moeten aanvragen in verband met de korting die wij willen geven op uw offerte aanvraag.

Wanneer het gaat om een vloerverwarming aanleg als hoofdverwarming, dan betaalt u tot 10 m2 zo’n €700,- ( minimaal aantal m2 ). Bij bijvoorbeeld 30 m2, betaalt u dan  € 900,-.

Dit is een kleine prijsindicatie van de aanleg van een vloerverwarming en de kosten per m2.

Bespaar op de kosten

Wilt u besparen op de kosten voor uw nieuwe verwarmingssysteem? Dan is het handig om u goed te verdiepen in de richtprijs. De m2 prijzen willen nog wel eens erg uiteenlopen per loodgietersbedrijf.

Verstandig is om 2 tot 3 offertes aan te vragen en deze met elkaar te vergelijken. De goedkoopste is niet altijd de beste natuurlijk.

Het aanleggen van een vloerverwarming in uw badkamer of woonkamer is een klus die u niet een twee drie zelf kunt doen maar het best kan overlaten aan een loodgieter.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!