Vervangen vlotter wc

In het waterreservoir van uw toilet wordt het waterpeil gecontroleerd door de vlotter. Als het waterniveau in het reservoir te laag is, komt de vlotter lager te liggen en opent hij de vlotterkraan. Hierdoor wordt de spoelbak automatisch bijgevuld, zodat er altijd genoeg water beschikbaar is voor het doorspoelen. Soms ontstaan er problemen met dit onderdeel. De vlotter kan bijvoorbeeld blijven hangen door kalkaanslag of vuil, of defect raken, waardoor uw wc blijft doorlopen na het doorspoelen. In dat geval is vervangen vlotter wc of een reparatie noodzakelijk.

Merkt u dat het toilet te veel water verbruikt bij het doorspoelen en hierdoor blijft doorlopen? Laat het binnenwerk van het reservoir dan nakijken door een loodgieter. Er kan iets mis zijn met de vlotter zelf of met de vlotterkraan, en is het nodig om dit onderdeel te vervangen. Soms is het ook voldoende om de vlotter opnieuw af te stellen.

Via loodgietersbedrijf Loodgieter-Expert vindt u erkende loodgieters in uw eigen regio die uw toiletvlotter kunnen nakijken, vervangen of repareren. Zij lossen het probleem op vakkundige wijze op. Vergelijk eenvoudig offertes via ons netwerk en bespaar op uw project!

Welke functie heeft een vlotter?

De vlotter is een onderdeel dat u terugvindt in het waterreservoir van uw wc. Het ziet eruit als een plastic of schuimachtig bolletje of cilindertje dat aan een arm (hendel) vastzit. Dit onderdeel drijft op het water en beweegt omhoog en omlaag naarmate het water stijgt of daalt. Zo regelt de vlotter samen met de vlotterkraan het waterniveau in de spoelbak.

Dit werkt als volgt:

  1. U spoelt de wc door. Het water uit de spoelbak stroomt naar de wc-pot.
  2. Doordat het water wegloopt, zakt het waterniveau in de spoelbak.
  3. De vlotter zakt mee naar beneden, omdat hij drijft op het water.
  4. Zodra de vlotter laag genoeg komt, opent hij via een hendel de vlotterkraan.
  5. De vlotterkraan laat nu nieuw water de spoelbak instromen.
  6. Terwijl het water stijgt, stijgt ook de vlotter weer langzaam mee omhoog.
  7. Zodra het water het juiste niveau heeft bereikt, duwt de vlotter de kraan weer dicht.
  8. De spoelbak is nu klaar voor de volgende spoelbeurt, zonder dat er water blijft doorstromen.

De vlotter zorgt er dus voor dat het water automatisch wordt bijgevuld en voorkomt dat het reservoir overloopt of te leeg blijft. Vervangen vlotter wc is belangrijk als de vlotter kapot is. Een kapotte vlotter kan ervoor zorgen dat het water blijft doorstromen. Of dat er te weinig water in de spoelbak zit om goed door te spoelen.

Wanneer moet u de vlotter wc vervangen?

Alleen als de vlotter van uw wc echt heel oud of volledig beschadigd is, moet deze vervangen worden. Dat is nodig in de volgende gevallen:

  • De vlotter blijft hangen doordat het rubberen membraan binnenin beschadigd is.
  • Het leertje is versleten en sluit niet meer goed af.
  • De vlotter is oud en heeft niet genoeg kracht meer om de vlotterkraan goed te openen.
  • Er zit veel kalkaanslag of vuil op de vlotter, waardoor hij niet meer goed kan bewegen.

Uw vlotter schoonmaken

Aanslag hoeft overigens niet te betekenen dat de vlotter al aan vervanging toe is. Vaak kan het probleem eenvoudig opgelost worden door de vlotter eerst schoon te maken. Haal de vlotter uit het toilet en maak hem schoon met schoonmaakazijn. Dit helpt om het vuil en de kalk los te weken. Laat de vlotter even weken, spoel hem daarna goed af en zet hem terug op zijn plek. Dit kan ervoor zorgen dat de vlotter weer goed werkt zonder dat vervanging nodig is.

Maar als de vlotter erg oud is of zwaar vervuild, is vervangen vlotter wc vervangen meestal een duurzamere oplossing.

Wc vlotter afstellen

Soms is het genoeg om de wc vlotter af te stellen als er te weinig water uit de spoelbak komt om alles goed weg te spoelen. Dit gebeurt wanneer de vlotter niet goed is afgesteld.

Als de vlotter te laag staat, komt er niet genoeg water in de spoelbak. Hierdoor is er te weinig water om alles weg te spoelen. De wc spoelt dan niet goed door en het water loopt snel weg zonder dat alles verdwijnt.

Als de vlotter te hoog staat, komt er te veel water in de bak. Dit zorgt voor onnodig waterverbruik en hogere waterkosten. De wc blijft dan vullen, zelfs als er al genoeg water in de bak is.

U kunt de vlotter afstellen met een stelschroef. Deze zit meestal bovenop of aan de zijkant van de vlotterarm. Door de schroef te draaien, kunt u de vlotter hoger of lager zetten. Als de vlotter omhoog moet, draait u de schroef zo dat de vlotter meer ruimte krijgt. Als de vlotter omlaag moet, draait u de schroef in de andere richting. Zo komt er meer of minder water in de bak en wordt het waterniveau juist voor een goede spoeling.

Als het probleem blijft, kan de vlotter of het mechanisme misschien verder kapot zijn en moet het vervangen worden.

Ligt het probleem niet aan de vlotter?

Als uw toilet blijft doorlopen, hoeft dit niet altijd aan de vlotter te liggen. Er kunnen ook andere oorzaken zijn:

  1. Verstopping: Als er een verstopping in de afvoerbuis van uw toilet zit, kan het water niet goed weglopen. Dit kan ervoor zorgen dat de spoelbak blijft bijvullen, omdat het water niet weg kan. De wc loopt dan door, maar dit heeft niets met de vlotter te maken.
  2. Vlotterkraan kapot: De vlotterkraan is het onderdeel dat ervoor zorgt dat het water stopt als de vlotter hoog genoeg staat. Als de kraan kapot is, blijft het water doorstromen. In dat geval moet de vlotterkraan vervangen worden en niet de vlotter zelf.
  3. Vulklep is kapot: De vulklep is verantwoordelijk voor het vullen van de spoelbak met water. Als de vulklep kapot of versleten is, kan dit ervoor zorgen dat de wc blijft doorlopen. De vulklep kan blijven hangen of niet goed afsluiten, waardoor water blijft doorstromen. Dit heeft niets met de vlotter zelf te maken, maar wel met het vulmechanisme van de toilet.
  4. Kapotte spoelknop: De spoelknop kan soms defect raken. Als deze knop niet goed terugveert of blijft hangen, kan het mechanisme in de spoelbak blijven doorlopen. Dit komt doordat het mechanisme niet goed kan stoppen met het vullen van de spoelbak. Dit heeft dus niets met de vlotter te maken, maar wel met de spoelknop of het spoelsysteem.
  5. Slijtage van het vlottermechanisme: Na verloop van tijd kan het hele vlottermechanisme (de vlotter zelf, de kraan en de hendel) slijten. Dit kan ervoor zorgen dat het systeem niet goed meer afsluit. Dit is vaak het geval bij oudere toiletten. In dit geval is vervangen van het hele mechanisme een oplossing.

Laat het gerust nakijken door een loodgieter als u twijfelt. Via Loodgieter-Expert vindt u snel een vakman in de buurt voor uw vlotter wc vervangen of repareren en andere loodgietersklussen.

vervangen vlotter wc

Vlotter vervangen kosten 2025

Als u de vlotter moet vervangen, kunt u rekening houden met de volgende gemiddelde kosten:

  1. Kosten voor een nieuwe vlotter De prijs voor een nieuwe vlotter ligt tussen de 15 en 35 euro. Dit hangt af van het merk en type vlotter dat u kiest.
  2. Kosten van loodgieter voor vlotter wc vervangen: schakelt u een loodgieter in voor de vervanging, kunt u rekenen op kosten voor een toilet reparatie. Het uurtarief dat een loodgieter hiervoor rekent ligt momenteel tussen de 50 en 80 euro per uur.

Vlotter vervangen staand toilet of vlotter vervangen inbouwtoilet

Als u de vlotter moet vervangen, is het belangrijk om te weten dat de werkwijze voor een staand toilet en een inbouwtoilet verschilt. Hieronder leggen we uit wat de loodgieter doet bij het vervangen van de vlotter in beide gevallen.

Vlotter wc vervangen staand toilet:

  1. Toegang tot de spoelbak: Bij een staand toilet is de spoelbak goed zichtbaar boven de wc. De loodgieter opent de deksel van de spoelbak om bij de vlotter te komen.
  2. Oud vlotter verwijderen: De loodgieter draait de schroef los die de vlotter op zijn plaats houdt. Vervolgens haalt hij de oude vlotter uit de spoelbak.
  3. Nieuwe vlotter plaatsen: De loodgieter plaatst de nieuwe vlotter. Hij bevestigt deze door de schroef weer aan te draaien.
  4. Water instellen: Na het plaatsen van de vlotter, stelt de loodgieter het waterniveau in de spoelbak in. Zodat het precies de juiste hoeveelheid water heeft voor een goede spoeling.
  5. Testen: De loodgieter opent de waterkraan om de spoelbak te vullen. Tot slot test hij of de vlotter goed werkt.

Vlotter vervangen inbouwtoilet:

  1. Toegang krijgen tot de spoelbak: Bij een inbouwtoilet is de spoelbak vaak weggewerkt achter de muur. De loodgieter opent het paneel om toegang te krijgen tot de spoelbak.
  2. Paneel verwijderen: De loodgieter verwijdert de schroeven van het paneel.
  3. Oud vlotter verwijderen: Net als bij een staand toilet draait de loodgieter de schroef los en haalt de oude vlotter uit de spoelbak.
  4. Nieuwe vlotter plaatsen: De nieuwe vlotter wordt op dezelfde manier geplaatst. En de schroef wordt weer vastgedraaid om de vlotter stevig vast te zetten.
  5. Water instellen: De loodgieter stelt de waterhoogte in. Zodat de juiste hoeveelheid water in de spoelbak komt.
  6. Testen: Ten slotte opent de loodgieter de waterkraan, laat de spoelbak vullen en test of de nieuwe vlotter goed werkt.
Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!