Buitenkraan plaatsen

Een buitenkraan laten aanleggen in uw voor- of achtertuin kan vooral handig wezen om uw auto te wassen en de tuin te besproeien.

Op deze pagina geven wij u informatie over een vorstvrije plaatsing via of vanuit de kruipruimte en de gemiddelde kosten die berekend kunnen worden door de loodgieter.

buitenkraan plaatsen

Wat kost een buitenkraan laten plaatsen?

Omdat het belangrijk is dat een nieuwe buitenkraan vorstvrij aangelegd word moet de waterleiding van tyleen, kunststof of koper goed worden geïsoleerd.

Bij een strenge winter zal de kraan buiten anders bevriezen en kan de waterleiding springen.

In de meeste gevallen wordt via de spouwmuur of de kruipruimte van een woning de waterleiding naar buiten toe gebracht.

Dit kan onder de fundering maar ook door de fundering heen. Afhankelijk hoe dik de fundering van uw huis is en waar u de buitenkaan wilt laten plaatsen.

De gemiddelde kosten van het vervangen of de aanleg van een buitenkraan variëren tussen de €140,- en de €350,- . Deze prijzen zijn inclusief het isoleren van de waterleiding en het gat boren in de fundering of de spouwmuur.

Als u exact wilt weten wat de wat het kost om uw tuin van een buitenkraan te voorzien dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen zodat wij u een redelijke prijsindicatie kunnen geven.

Stappenplan buitenkraan aanleggen

Met het stappenplan van de Loodgieter-Expert uit Amsterdam wordt een buitenkraan vervangen of het opnieuw plaatsen en monteren bijna een fluitje van een cent.

 • In verband met bevriezingsgevaar adviseren we de buitenleiding zo kort mogelijk te maken. Bepaal met deze wetenschap de plaats om de aansluiting op de waterleiding te maken en de plek waar de leiding door de muur loopt.
 • Boor schuin naar beneden een gat waarna u een elektriciteitsbuis door het gat kunt schuiven en kit vervolgens de kier tussen de pijp en muur dicht.
 • Bij een buitenkraan laten plaatsen is het afsluiten van de waterleiding een must.
 • Hierna zaagt u de leiding door, duw beiden helften uit elkaar en plaats nu een knel T-stuk.
 • Vervolgens monteert u een stukje buis in de uitloop van het T-stuk waar u de stopkraan aan vast maakt.
 • U kunt nu met een pijpensnijder de koperen buis op maat snijden en de bochten maken tot aan het gat in de buitenmuur.
 • Bevestig nu de muurplaat op de muur en op de leiding en bevestig deze met schroeven op de muur.
 • Draai vervolgens 3 slagen teflon tape met de klok mee om de kraan en schroef de kraan vast in de muurplaat.
 • U kunt nu de koperen buis aan de binnenkant verbinden met de waterleiding, hiervoor gebruikt u zadels die u om de meter plaatst.
 • Draai nu de hoofdkraan open en controleer of er nergens sprake is van lekkage.
 • De aanleg en montage van uw buitenkraan is klaar.

Benodigdheden buitenkraan aanleggen

Als u zelf wilt zorgen voor een buitenkraan dan zal u ook moeten weten wat u voor gereedschap nodig heeft om de aanleg te verzorgen. Hieronder hebben wij een lijstje samengesteld zodat u niks vergeet als u de buitenkraan aan het plaatsen bent.

 • Teflon tape of vlas
 • Pijpsnijder
 • Klopboormachine
 • Slijptol
 • Steenbeitel
 • Waterpomptang
 • Verstelbare moersleutel
 • Duimstok

Draag altijd een veiligheidsbril en handschoenen als u met de werkzaamheden van start gaat. Welk materiaal heeft u nog meer nodig voor de aansluiting van de kraan?

En hoeveel knelkoppelingen wilt u gaan gebruiken of gebruikt u een flexibele tyleen leiding?

Het aanleggen word een stuk gemakkelijker als u van een flexibele leiding gebruik maakt. Een tyleen slang is hiervoor de perfecte leiding om zo zo weinig mogelijk koppelingen te gebruiken die uiteindelijk kunnen gaan lekken.

De koppelingen van een tyleen slang zijn van kunststof en kunnen met de hand worden vastgedraaid.

U heeft dus geen sleutels en een waterpomptang nodig zoals bij een knelkoppeling.

Buitenkraan in gevelkom plaatsen

Houdt u van een strak in- en exterieur en vindt u het lelijk als de leiding over de buitenmuur loopt? Maakt u dan een keuze voor het plaatsen van een gevelkom.

Hak de buitenmuur uit tot de gevelkom precies in de muur past. Soldeer nu een stuk buis aan de gevelkom.

Breng vervolgens wat snel cement aan in de uitgehakte opening en duw de gevelkom vast in de muur met buis. Het duurt ongeveer 20 minuten voordat het snel cement droog is.

Het resultaat is dat uw buitenkraan hierdoor gedeeltelijk in de muur verzonken is.

De kraan is hierdoor minder kwetsbaar en beter bestand tegen de weersomstandigheden en bovendien staat het heel professioneel. 

Als u de tuinslang en de buitenkraan voorziet van slang koppelingen kunt u de slang met één beweging vastklikken.

oude buitenkraan kan gaan lekken en moet vervangen worden
oude buitenkraan kan gaan lekken en moet vervangen worden

Kosten buitenkraan aanleggen

Als u besluit een buitenkraan te laten plaatsen en te installeren en u wilt het zelf doen dan kost het u uiteraard alleen het benodigde materiaal en uw tijd.

Besteedt u deze klus uit aan de Loodgieter Expert dan moet u rekening houden met het arbeidsloon en het uurtarief van de loodgieter.

Het gemiddelde uurloon van een loodgieter ligt tussen de 25 en 35 euro per uur.

Als u een vaste prijsindicatie wilt ontvangen voor het laten aanleggen van een buitenkraan inclusief montage dan kunt u geheel vrijblijvend een offerte aanvragen.

Na het invullen van het offerteformulier op onze website zullen wij zo snel mogelijk een scherpe prijs naar u toesturen voor uw nieuwe buitenkraan en de aanleg hiervan.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!