Cv-ketel vervangen

In de meeste gevallen dient een cv-ketel vervangen te worden na ongeveer 14 jaar.

Als uw bestaande cv-ketel in uw woning inderdaad zo oud is dan heeft u hoogstwaarschijnlijk ook een flinke energierekening.

kosten van een nieuwe cv-ketel

Dit is dan ook de reden waarom de meeste mensen kiezen voor een nieuwe cv-ketel te laten installeren.

Op deze pagina zullen wij u alles vertellen over de verschillende elementen van een cv-ketel die u kunt laten vervangen voordat u een nieuwe verwarmingsketel wilt aanschaffen.

Ook de prijs van de vervanging zal aan bod komen.

Prijzen cv-ketel vervangen

Als u van plan bent uw oude cv-ketel te vernieuwen voor een veel efficiëntere cv-ketel dan zijn de kosten hiervoor natuurlijk zeer belangrijk.

In de onderstaande tabel ziet u de kosten voor het aanschaffen van de installatie van de cv-ketel zodat u een beter inzicht heeft van de totaalprijs die de vervangingsklus kan gaan kosten bij een installateur.

Soort ketelGemiddelde prijs incl de btw rendement
Vr-ketel€ 800 – € 1.300+90%
Hr-ketel€ 900 – € 2.300+100%
HRe-ketel€ 9.000+100%
Montage kosten  € 400 – € 750 

Het kan voorkomen dat uw bestaande cv-ketel niet is weergegeven hierboven in de tabel. Het zal dan gaan om het type conventionele verwarmingsketel.

Helaas is dit type cv-ketel niet meer verkrijgbaar in Nederland omdat deze niet efficient genoeg met de warmte omging.

Vroeger verbruikte de cv-ketels veel meer dan de hr-ketel van tegenwoordig. Die nieuwe cv-ketels behalen veel meer rendement en in sommige gevallen is dit wel 99%.

Omdat er dus weinig warmte verlies is kan u wel tot €350,- per jaar besparen op uw energiekosten.

Uiteindelijk is het vervangen van uw cv-ketel een investering die snel is terugverdient.

In de meeste gevallen is een nieuwe cv-ketel al binnen 5 jaar terugverdient en zijn de overige levensduur jaren pure winst voor u!

Bespaar op de cv-ketel vervangen klus!

Wanneer moet een cv-ketel vervangen worden? En wat zijn de gemiddelde prijzen van het installeren? Door een offerte aan te vragen kunt u een vrijblijvende prijsopgave ontvangen van onze betrouwbare installateur.

Door onze offerte te gaan vergelijken met andere aanbieders kunt u al snel het prijsverschil achterhalen zodat u nooit teveel betaalt en zo goedkoop mogelijk uit bent.

De reden voor vervanging

In de meeste gevallen worden cv-ketels vervangen omdat ze versleten zijn. Elementen zoals de brander, warmtepomp, pakkingen of de boiler kunnen met de tijd kapot gaan en heeft een reparatie hieraan geen zin meer. Wat kan er kapot gaan aan een cv-ketel?

We zetten de meest voorkomende onderdelen voor u op een rijtje:

 • Thermostaat
 • Warmtepomp ( pomp cv-ketel )
 • Rookgasafvoer ( ventilatie)
 • Pakkingen
 • Brander (s)

Zoals hierboven beschreven staat kan een verwarmingsketel natuurlijk ook gerepareerd worden. Echter is een reparatie door een installateur vaak prijzig en is de aankoop van een nieuwe ketel vaak veel voordeliger.

De gemiddelde verwarmingsketel heeft een levensduur van 14 jaar voordat deze aan vervanging toe is. Wilt u uw ketel eerder vervangen om zo de reparatie kosten te drukken of te besparen op uw huidige stookkosten dan kan dit altijd natuurlijk.

Naast de slijtage zijn er nog een paar redenen om een cv-ketel te laten vervangen:

 • Waarde van uw woning verhoogd
 • Verlagen van uw stookkosten
 • Behaal meer rendement uit uw cv-ketel

Bespaar op uw stookkosten!

Er is een zeer grote kans dat u nu wel rond de 20% teveel betaald aan uw stookkosten omdat u een oudere cv-ketel in gebruik heeft. Door ouderdom gebruikt een ketel veel meer gas dan daadwerkelijk nodig is en heeft een onvolledige verbranding.

Als u uw cv-ketel laat vervangen zal u dus aardig op uw stookkosten gaan besparen. De beste keuze is een hr-ketel die zeer zuinig is in zijn verbruik.

De ketel is veel efficiënter en dus veel energiezuiniger dan uw oude ketel.

Zoals wij u al eerder probeerde uit te leggen kan u jaarlijks tot een besparing komen op uw energierekening van rond de 350 euro.

Mocht uw cv-ketel jonger zijn dan 10 jaar maar heeft hij wel beschadigingen? Dan is het misschien toch wel verstandig om een hr-ketel aan te schaffen en de oude te vervangen.

besparen op uw stookkosten

Optimaal rendement uit uw cv-ketel halen

Een cv-ketel levert per minuut een bepaalde hoeveelheid aan warm water en zou deze kunnen opslaan in een boiler. Als de hoeveelheid warm water precies de hoeveelheid is die u nodig heeft zal u dus een optimaal rendement behalen uit uw cv-ketel.

In een tijd van 15 jaar kan er natuurlijk een hoop veranderen in een bepaalde woonsituatie.

Het kan wezen dat er minder mensen in uw huis zijn gaan wonen waardoor het vermogen van van de toen aangeschafte cv-ketel nu veel te hoog is.

Dit kan u snel veranderen door een installateur uw cv-ketel opnieuw te laten instellen en dit zal u al een aardige besparing jaarlijks geven.

Tip: cv-ketel vervangen in de zomer

Als het goed is raakt u in de zomer uw thermostaat nauwelijks tot niet aan omdat de zon natuurlijk de goedkoopste verwarming is die er bestaat.

U heeft dus op dat moment geen zorgen over uw oude cv-ketel. Maar nu de winter om de hoek staat en het buiten een stuk kouder gaat worden dan zal de verwarming wel weer hard aan het werk moeten.

Op dit moment komen vaak de problemen met cv-ketels! Zorg ervoor dat u dus op tijd bent om onderhoud aan uw cv-ketel uit te laten voeren.

Als u de cv-ketel vervangen gaat doe dit dan in de zomer en zorg ervoor dat u in de winter lekker de verwarming kan gebruiken.

Onderhoud en vervangen van componenten

Periodiek cv-ketel onderhoud is aan te bevelen. Het verkleint de kans op storingen en onnodige slijtage door verkeerde instellingen.

Uw verwarmingsketel gaat zo langer mee en blijft een stuk zuiniger in gasverbruik. Wat ook een belangrijk aspect is bij het onderhouden van de ketel is het tijdig ontluchten ervan.

Lees hier meer over op de pagina ontluchten van een verwarming.

We zullen de belangrijkste onderhoudscomponenten van een cv-ketel die vaak wat sneller aan vervanging toe zijn even op een rijtje zetten:

 • Brander
 • Boiler
 • Expansievat
 • Vulkaan
 • Ventilator

Deze cv-componenten zijn los en goedkoop te krijgen en kunnen door een installateur snel vervangen worden.

Kosten installateur

Als allround loodgieters zijn wij dus ook uw cv-installateur. Wij richten ons op een zo compleet mogelijke service en stellen alles in het werk om u met al uw problemen en opdrachten van dienst te kunnen zijn.

Als u een professionele installateur wilt inhuren wilt u uiteraard weten wat de kosten hiervan zullen wezen.

Een cv-installateur kan een uurtarief in rekening brengen die ligt tussen de 25 en 35 euro per uur. Maar ook kan de gehele klus worden aangenomen zodat u een vaste prijs heeft en niet achteraf voor verassingen komt te staan.

U kunt zich het leven zonder centrale verwarming in uw huis bijna niet meer voorstellen. De luxe die wij tegenwoordig hebben om een huis te verwarmen is iets vanzelfsprekends geworden in de loop der jaren.

Het aanleggen van een centrale verwarming is dan ook van deze tijd. Vroeger werden huizen verwarmd door hout of gaskachels maar aangezien een centrale verwarming meer capaciteit heeft is dit voor u veel voordeliger.

Een centrale verwarmingssysteem is de meest voordeligste manier om uw gehele huis lekker te verwarmen en daarbij verhoogt het ook nog eens de waarde van uw woning bij eventuele verkoop.

Ontvang uw prijsvoordeel

Bent u op zoek naar een nieuwe cv-ketel omdat de oude cv-ketel vervangen moet worden? En u wilt dat de nieuwe cv-ketel van een goede kwaliteit is maar toch ook wel goedkoop?

Wij kunnen u vertellen dat de cv-ketel kosten bij ons erg aantrekkelijk zijn! en u altijd een scherp prijsvoordeel van ons ontvangt.

Vraag geheel vrijblijvend een offerte aan om snel alle prijsinformatie te achterhalen.

Na het aanvragen van de offerte zullen wij u binnen 2 dagen een prijs doorsturen.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!