Toilet blijft doorlopen

Als uw wc blijft doorlopen na het doortrekken is dit een flinke waterverspilling.

De oorzaak ligt meestal aan het niet goed functioneren van de vlotter.

Door middel van vuil of kalk kan de vlotter zijn werk niet meer goed doen en blijft hangen zodat de watertoevoer open blijft staan.

toilet blijft doorlopen

Lees op deze pagina de tips hoe u zelf het doorlopen van uw toilet kan verhelpen zowel bij een inbouw hangend en zwevend toilet maar ook bij een wat oudere staande wc.

Toilet blijft doorlopen zelf oplossen

Elk toilet zelfs een inbouwtoilet heeft weer een ander water mechanismen. Probeer eerst goed te observeren hoe u toilet doorspoelt op deze manier weet u een beetje hoe het systeem werkt.

Als u uw toilet doorspoelt zal er een ventiel onderaan de spoelbak openen en zal er een bepaalde hoeveelheid water in de closetpot vallen. Als het waterniveau weer gedaald is zal het bodemventiel de opening gaan afsluiten.

Een vlotter stijgt en daalt met het waterniveau mee. Een vlotter is verbonden aan de vlotterkraan die het water in de watertank van het toilet laat lopen.

Mocht er tocht teveel water in de tank of reservoir lopen dan zal dit worden afgevoerd door middel van de overloop die op een stortbak is bevestigd.

Begin bij het schoonmaken

Als uw toilet maar blijft doorlopen met water na het doortrekken kunt u beter beginnen het waterreservoir goed schoon te maken. Het schoonmaken van de binnenkant van de spoelbak kan het doorlopen van het water snel oplossen.

Wat ook een vaak voorkomend probleem is is kalkaanslag.

Als kalk zich vast nestelt aan afsluitingen en waterkraantjes dan zullen deze niet meer goed functioneren.

Gebruik hiervoor een ontkalkings-middel wat de vastzittende kalk weer oplost. TIP: Gooi wat schoonmaakazijn in de spoelbak en meng dit met water.

Laat dit een nacht lang staan en spoel hierna de wc even een paar keer goed door.

Mocht de wc na het ontkalken nog steeds doorlopen dan zal u verder moeten zoeken. Sluit het water af bij de stopkraan van het toilet.

Het kan zo wezen als de het hangende toilet maar door blijft lopen met water dat het probleem zich bevindt in het bodemventiel of de bodemklep. Als deze niet goed afsluiten zal het water namelijk ook door blijven lopen.

Hierdoor zal de vlotter niet stijgen en het vlotterkraantje kan dan ook niet afsluiten.

Versleten onderdelen

De rubberen ring die in de bodemklep van het mechanisme zit kan ook versleten zijn. Als dit het geval is vervang de rubberen ring dan voor een nieuwe.

Ook in het vlotterkraantje zitten rubberen ringen verscholen. Controleer deze op eventuele slijtage en vervang ze indien nodig.

Afstelling vlotter

Het kan ook zo wezen dat uw vlotter verkeert staat afgesteld. Het waterniveau is bepalend voor de vlotter. Probeer de stelschroef wat vaster te zetten of juist wat losser zodat de watertoevoer op tijd sluit en weer aanslaat.

vlotterkraan wc

Leertje van de vlotterkraan

Let vooral op het leertje van de vlotterkraan. Is deze nog heel of moet hij vervangen worden?

Inhuren van een loodgieter

Mochten al deze oplossingen niet werken en uw wc blijft doorlopen? Denk er dan eens aan om een loodgieter in te huren om uw doorlopende wc te laten repareren.

Een loodgieter kan u helpen uw wc weer goed door te laten spoelen zonder dat deze blijft doorlopen. Bent u nieuwsgierig wat de kosten van een loodgieter zijn?

Vraag dan eens een geheel vrijblijvende offerte aan en u zult zien dat het uurtarief van onze loodgieters best meevalt.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!