Verwarming ontluchten

U wilt uw verwarming ontluchten maar weet niet hoe?

Op deze pagina leggen wij u uit hoe u dit zelf kunt doen of wat de kosten zijn om dit uit te besteden aan een professionele loodgieter.

verwarming repareren

Wanneer u uw verwarming laat ontluchten door een erkende loodgieter die bij ons werken weet u in ieder geval zeker dat dit goed gebeurd.

Uw verwarmingssysteem is een gesloten systeem. Desondanks ontstaat er lucht in uw systeem door het doorlopen en verwarmen of afkoelen van het water,en is de verwarming ontluchten zeker met de tijd een must.

Na verloop van tijd kan er lucht in uw verwarming ontstaan. U kunt dit duidelijk herkennen door een borrelend of tikkend geluid in de leidingen en radiatoren.

Uw verwarming ontluchten is een van de manieren om lucht uit de radiatoren te verdrijven. Alle radiatoren hebben hiervoor een eigen ontluchtingsnippel die opengedraaid kan worden.

Als u de nippel aan de onderkant van de radiator opendraait dan kan er met de lucht altijd wat water meekomen wat zich in de verwarmingspanelen bevind.

Let wel op het water kan soms erg heet wezen! Nadat het ontluchten kan het soms nodig zijn uw cv-ketel bij te vullen met water.

Lucht in cv kost u geld!

Bij het aansluiten van de radiatoren kan er lucht in de verwarming of radiatoren terecht komen en zorgt voor een minder goed werkend systeem: alleen het water wordt immers verwarmd en de lucht niet.

Het transport van het verwarmde water is dan niet optimaal en de energiekosten stijgen.

Tevens is er een kans op schade in de cv-ketel of cv-installatie, deze is er niet voor gemaakt om lucht rond te pompen. Als er lucht in de leiding moet de cv ketel dus wel lucht rondpompen in de centrale verwarming van uw woning.

Wanneer een verwarming ontlucht moet worden

Het ontluchten van een verwarming moet gedaan worden wanneer er een borrelend geluid uit 1 of meerdere van de radiatoren komt.

Dit geeft namelijk aan dat er lucht in de leidingen bevindt.

Daarnaast is het verstandig om het ontluchten periodiek uit te voeren om simpelweg te voorkomen dat er lucht in de leidingen ontstaat en dat u dus teveel gaat betalen.

De interval waarmee het moet gebeuren is afhankelijk van de leeftijd van de cv-ketel, bij oudere cv-ketels zal dit met grotere regelmaat nodig zijn dan bij nieuwe cv-ketels.

Gereedschap nodig

De meeste radiatoren hebben een ontluchtingssleutel die nodig is om de ontluchting uit te voeren. Deze sleutel past precies op het ontluchtingsventiel dat opengedraaid moet worden zodat er lucht kan ontsnappen uit het systeem.

Daarnaast is een vulslang nodig om de cv installatie weer op druk te brengen na het ontluchten.

Het vullen van de cv-installatie met water gebeurd meestal in de buurt van de cv ketel of verdeel set.

Verwarming ontluchten stappenplan

Hoe u een verwarming ontlucht beschrijven wij hier in een stappenplan:

  • Zet om te beginnen uw thermostaat zo laag mogelijk.
  • Zorg ervoor dat u de stekker uit het stopcontact haalt van de cv-installatie.
  • Wacht nu minimaal 20 minuten.
  • Bij het ontluchten van de verwarming kiest u voor de radiator die het laagste punt heeft in uw woning. Zo werkt u verder naar de radiator die het hoogste punt heeft.
  • Bij het ontluchten moet u de kraan van de radiator sluiten, alle kranen moeten dus dicht zijn.
  • Zorg ervoor dat u een doekje bij de hand heeft als u het ontluchtingsventiel opendraait. Hier kan namelijk water uitkomen en is dit het geval draai hem dan meteen weer dicht.
  • U kunt nu de radiatorkraan weer open draaien als u alle radiatoren in huis heeft ontlucht.
  • Steek de stekker weer in het stopcontact van de cv ketel
  • Controleer nu of de waterdruk goed is van de cv-ketel. De druk moet rond de 1,5 tot 2 bar zijn. Is dit niet het geval zorg er dan voor dat u ketel bijgevuld word.

Centrale verwarming

Bij het aanleggen van een cv installatie komt er ten alle tijden lucht in de nieuw aangelegde leidingen.

Bij het ontluchten van de ketel zal het valse lucht worden getransporteerd naar buiten toe omdat er op de meeste cv installatie’ s een automatische ontluchting is aangebracht.

Ook in de toekomst bij het bijvullen van de cv-ketel zal de lucht die per ongeluk in de leidingen terecht komt van zelf worden afgevoerd.

Mocht dit niet het geval wezen dan zal u zelf eventueel de verwarming moeten ontluchten.

Convectorput

Bij een convector gaat het ontluchten weer iets anders. Deze hebben namelijk meestal geen ontluchtingsventiel. De meest gebruikte methode om de convectorput te ontluchten is door alle radiatoren behalve de convectorput dicht te draaien.

Vervolgens wordt de verwarming aangezet zodat het warme water de lucht uit de convectorput leidingen stuwt. Op deze manier is de convectorput ontlucht.

Ontluchten van stadsverwarming

Wanneer uw woning verwarmd wordt door stadsverwarming gaat het proces net iets anders in zijn werk. Net als bij reguliere cv systemen is het noodzakelijk om de toevoer van warm water af te sluiten binnen het systeem.

Bij de Cv-ketel moet simpelweg de stekker uit de cv ketel getrokken worden.

Bij stadsverwarming is de aanvoer van het warme water door de verwarmingsbuizen anders geregeld. Er wordt namelijk een warm water aflever set gebruikt voor de afgifte van warm water. Deze bevindt zicht meestal in de meterkast.

Op deze warm water aflever set is er altijd een afsluitmechanisme waarmee de toevoer gemakkelijk afgesloten kan worden.

Als dit gedaan is, gaat de rest van het proces net zo in het werk als dat het ook in zijn werk gaat bij regulier cv installaties.

Ontluchten door experts

Heeft u lucht in uw verwarming? Dan is dus het noodzakelijk dat u de verwarming ontluchten gaat. Dit is iets waarmee de Loodgieter-Expert u prima mee van dienst kan zijn.

Onze ervaren loodgieters hebben hier  ruime ervaring mee en zullen ervoor zorgen dat uw verwarming weer helemaal luchtvrij wordt en weer optimaal gaat werken, voor een comfortabel en geruisloos verwarmingssysteem.

Prijs voor ontluchten verwarming

Wilt u meer informatie over een verwarming ontluchten of u bent nieuwsgierig naar de prijzen voor het laten ontluchten van een verwarming?

Vraag dan eens geheel vrijblijvend een offerte bij ons aan. U kunt ons altijd uw vragen stellen via mail of telefoon. Ook geven wij u graag meer informatie.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!