Waterleiding aanleggen

Een waterleiding is een leiding waardoor water wordt getransporteerd van A naar B.

In een woning lopen vaak meerdere van zulke leidingen en u kunt zich voorstellen het goed uitvoeren van waterleidingen aanleggen belangrijk is.

aanleggen waterleiding

In de volksmond wordt met een waterleiding meestal de leiding bedoeld die voor het transport van drinkwater is bedoeld.

Een waterleiding aanleggen wordt meestal onder de grond of in de kruipruimte van uw huis gelegd. De leidingen kunnen van verschillende materialen zijn gemaakt.U kunt hierbij denken aan:

 • Koper
 • Lood
 • Staal
 • Flexibel (tyleen)

Waterleiding vakkundig laten aanleggen

Nu bent u op zoek naar een bedrijf die uw waterleiding kan aanleggen. Wellicht dat u last heeft van te weinig waterdruk, of moet soms uw keuken, of badkamer verplaatst worden?

Dan zit er niets anders op dan de waterleidingen te verleggen en aan te sluiten. Bij ons kunt u terecht voor al deze werkzaamheden.

Of het nu om hoofdleidingen, aftakkingen of bochten gaat, wij maken aan de hand van de informatie een leiding plan.

Wij bespreken dit met u door, koppelen daar een prijsopgave aan en na akkoord gaan wij voor u aan het werk.

Waarom een waterleiding aanleggen

Er zijn verschillende redenen waarom een waterleiding aangelegd zou moeten worden. In de meeste gevallen is het zo dat er simpelweg een waterpunt op een bepaalde plek in de woning of in de tuin moet komen.

Meestal betreft dit een koud water punt maar in sommige gevallen is het zo dat er ook warm water naar het nieuwe waterpunt moet worden gebracht.

Hieronder vindt u de meeste gehoorde redenen voor het laten leggen van een waterleiding:

 • Nieuwe badkamer
 • Buitenkraan
 • Plaatsen cv ketel
 • Een washok
 • waterpunt in de schuur of tuinhuis
 • waterleiding voor koelkast met ijsblokjesautomaat

Wat de reden ook is, wanneer u een waterleiding laat aanleggen door experts van de Loodgieter-Expert weet u zeker dat het dik voor elkaar komt.

Waterleidingen wegwerken

Wanneer er nieuwe leidingen getrokken moeten worden in een woning wilt u natuurlijk dat deze netjes weg gewerkt worden.

Hoe dit het best gedaan kan worden is afhankelijk van het materiaal waar de leidingen in, onder of achter weggewerkt moeten worden.

Wanneer de leidingen in betonwanden moeten worden weg gewerkt zal men het beton moeten frezen. Dan kunnen de leidingen in de gefreesde sleuven gebeugeld worden. Vervolgens worden de sleuven dichtgemaakt zodat er niks meer van te zien is.

Ook worden waterleidingen vaak onder de vloer weg gewerkt. Dit is relatief gemakkelijk te doen met beugels en enkele gaten in de vloer.

Waterleidingen kunnen ook aan de buitenkant van wanden bevestigd worden. Ondanks we dit niet mooi vinden gebeurd het wel regelmatig. Een mogelijkheid om dit weg te werken is met een koof of een voorzetwandje.

Afvoer aansluiten

Waterleiding maten

Door middel van een waterleiding worden de kranen en het toilet voorzien van schoon water. Niet alle waterleidingen hebben uiteraard de zelfde diameter.

Wij zullen u een duidelijk overzicht geven welk onderdeel in uw huis de juiste maat leiding nodig heeft:

 • Hoofdleidingen – diameter van 22 mm
 • Doucheleiding – diameter 15 mm
 • Bad en douchekraan – diameter 15 mm
 • Toilet en wastafelkraan – diameter 15 mm

Waterleiding aanleggen of gas

Als u een water of gasleiding wilt aanleggen kunt u kiezen voor verbindingsstukken die voorzien zijn van een knelfitting of ze kunnen gesoldeerd worden.

Knelkoppelingen zijn handig in gebruik en zullen nauwelijks voor lekkage zorgen mits ze goed zijn bevestigd. Een groot voordeel van deze koppelingen is dat u geen brander nodig heeft en deze kunt bevestigen met een waterpomptang.

Dit is natuurlijk zeer prettig als u in de kruipruimte bezig bent.

Als u een gasleiding aan het monteren bent zorg er dan voor dat de leiding in een pvc mantel zit als extra bescherming.

Dit hoeft u alleen toe te passen als de leiding door de muur of vloer loopt.

Let goed op dat de uiteindes van de leiding in een open ruimte zoals de woonkamer uitkomen, er kan namelijk altijd kans zijn op een gasbel in de vloer of in de muur.

U kunt voor de zekerheid de verbindingen in dit geval knelkoppelingen zorgvuldig testen op lekkage met wat zeepsop en water. Mochten ze lekken dan zal u meteen luchtbelletjes zien.

Draai dan de koppeling nog een keer stevig aan.

Waterleiding bevestigen

Een waterleiding moet op de juiste manier bevestigd worden. Als u dit niet doet dan kunnen de leidingen gaan tikken of gaan klapperen. Bevestig de leidingen daarom met bevestigingsbeugels met een rubberen mantel.

Omdat een waterleiding koud of warm water bevat is de kans erg groot dat de leidingen kunnen uitzetten of krimpen. De afstand tussen de bevestigingsbeugels moet dan ook meer dan 40 cm wezen zodat de leidingen ruimte hebben om te kunnen werken.

Komen de waterleidingen in de muur of vloer te zitten? Maak dan gebruik van soldeer koppelingen in plaats van knelkoppelingen.

De kans op een lek is namelijk veel groter bij een knelkoppeling dan bij die van een soldeerverbinding.

Tyleen waterleiding aanleggen

Als u een flexibele waterleiding wilt laten aanleggen is een tyleen leiding de beste oplossing. Deze leidingen zijn gemaakt van een kunststof dat flexibel maar heel sterk is.

Deze leidingen kunnen zowel onder de grond als in muren en vloeren worden weggewerkt. Waar wel op gelet moet worden is dat tyleen waterleidingen alleen te gebruiken zijn voor koud water.

Wat kost een waterleiding aansluiten?

De kosten van een waterleiding aanleggen zijn afhankelijk van hoeveel materiaal er nodig is en hoeveel manuren er in de klus gaan zitten.

U kunt zich voorstellen dat er voor het aanleggen van waterleidingen in een villa meer materiaal en manuren nodig zijn dan het aanleggen van alle waterleidingen in een appartement.

Offerte waterleiding laten aanleggen

Bent u benieuwd geworden naar de kosten van een waterleiding aanleggen? Maakt u dan gebruik van ons online offerteformulier.

Bij de omschrijving op het formulier heeft u ruimte om aan te geven wat uw opdracht inhoudt.

Bijvoorbeeld; het omleggen van waterleiding in verband met het verplaatsen van de badkamer.

Hoe meer informatie u ons geeft, des te beter stelt u ons in de gelegenheid een op maat gemaakte offerte voor u te verzorgen.

Wij wachten uw aanvraag met belangstelling af en hopen u eerdaags als nieuwe klant bij ons bedrijf te mogen begroeten, laat uw waterleiding aanleggen door de loodgieter expert.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!