Lekkage gasleiding

Van alle soorten lekkages is een lekkage gasleiding veruit de meest gevaarlijke. Een gaslek is dan ook een situatie die om directe actie vraagt, vanwege het gevaar op ernstige gevolgen zoals een gasexplosie of koolmonoxidevergiftiging. Een gaslek in huis kan ontstaan door een barstje of scheurtje in een poreuze gasleiding. Maar ook door een onjuiste aansluiting op bijvoorbeeld het fornuis. Vanwege de gevaren is het van levensbelang om hier alert op te zijn. Ruikt u gas in huis, dan is het belangrijk om direct een plaatselijke spoed loodgietersbedrijf te bellen. 

Ontdek op deze pagina:

  • Hoe herkent u een gaslek in huis?
  • Hoe ruikt een gaslek in huis?
  • Andere signalen van een gaslek
  • Wat moet u wel en niet doen bij een gaslek?
  • Gaslucht in huis: wie bellen?
  • Kosten gaslek opsporen
  • Gaslek in huis voorkomen

De ervaren loodgieters van Loodgieter-Expert staan ook in uw buurt voor u klaar om een lekkage aan de gasleiding op te sporen en snel te verhelpen. Wij koppelen u gelijk aan de dichtstbijzijnde spoed loodgieter is op basis van uw postcode.

gasleiding

Hoe herkent u een gaslek in huis?

Een lekkage gasleiding is gevaarlijk. Daarom is het belangrijk om alert te zijn op de gaslek symptomen. Een van de belangrijkste tekenen van een gaslekkage is een gaslucht in huis. Ruikt u gas in de keuken? Controleer dan eerst of het fornuis goed is uitgedraaid. Kijk ook of er geen pannetje op het vuur is overgekookt, waardoor de vlam is uitgegaan terwijl het gas nog aanstaat. Soms ruikt u gas, maar is er geen lek. De geur kan ook komen door een kapotte ontsteker of een oud gasfornuis dat niet goed werkt.
Ruikt u vaker gas of blijft de geur hangen, ook als het fornuis is uitgedraaid? Dan is het belangrijk om onmiddellijk in actie te ondernemen. Zet ramen open, draai de gaskraan dicht en bel een spoedloodgieter.

Hoe ruikt een gaslek in huis?

Aardgas is van zichzelf geurloos. U zou het dus niet kunnen ruiken. Om gaslekken toch op te merken, voegen gasleveranciers een speciale geurstof toe. Daardoor ruikt een gaslek naar rotte eieren. Die geur is speciaal gekozen zodat mensen snel merken dat er iets mis is.

Ruikt u deze geur in huis? Dan is dat een serieus teken van een mogelijke gaslekkage.

Andere signalen van een gaslek
Naast de typische geur zijn er nog andere signalen:

  • U hoort een sissend of fluitend geluid bij de gasleiding of aansluiting. Dit betekent dat er ergens gas ontsnapt uit een gasleiding. 
  • U krijgt ineens last van hoofdpijn of duizeligheid.
  • U voelt zich misselijk of suf zonder duidelijke reden.

Deze laatste twee klachten ontstaan doordat u gas inademt. Dit is ongezond en kan gevaarlijk zijn. Heeft u last van deze klachten, verlaat dan direct uw huis.

Wat moet u wel en niet doen bij een gaslek?

Vanwege de risico’s is het belangrijk dat u weet wat u wél moet doen bij een gaslek in huis – en wat u juist beter kunt laten. Hieronder leest u de belangrijkste do’s en don’ts.

Wat u beter níet kunt doen bij een gaslek
Sommige handelingen lijken bij een gaslekkage in eerste instantie misschien logisch. Zoals snel de lampen uitdoen of zelf op zoek gaan naar het lek. Als u nog nooit een gaslekkage heeft meegemaakt, kunt u in paniek verkeerde keuzes maken. Omdat u niet precies weet wat wel en niet veilig is. Juist deze acties kunnen gevaarlijk zijn.

Dit moet u absoluut niet doen bij een lekkage gasleiding:

Zelf het gaslek opsporen
Misschien heeft u wel eens gehoord dat u met zeepsop een gaslek kunt opsporen. Toch is dit geen goed idee voor uw eigen veiligheid. Het lijkt onschuldig, maar als u te dicht bij het lek komt en er komt gas vrij, kan er brand ontstaan – vooral als u per ongeluk iets vonkt of aanraakt. Laat het daarom over aan een loodgieter die hiervoor speciale meetapparatuur gebruikt.

Roken of vuur gebruiken
Gebruik absoluut geen open vuur, ook niet even snel een aansteker of lucifer. Zelfs een klein vlammetje kan genoeg zijn om gas te laten ontploffen. Dit geldt ook voor roken. Een sigaret lijkt onschuldig, maar kan grote gevolgen hebben bij een gaslekkage.

Lampen of apparaten aan- of uitzetten
Gebruik geen lichtschakelaars of andere elektronische apparaten. Zelfs het klikken van een schakelaar kan een vonkje veroorzaken. Dat is genoeg om het gas te laten ontploffen. Ook stekkers uittrekken of de deurbel gebruiken kan gevaarlijk zijn.

Wat u wél moet doen bij een gaslek in huis

Hoofdgaskraan en gasleiding dichtdraaien
Als u weet waar de hoofdkraan zit en u kunt er veilig bij, draai deze dan meteen dicht. Zo voorkomt u dat er nog meer gas uit de leiding stroomt. Dit kan het risico op een explosie verkleinen en geeft de hulpdienst of loodgieter tijd om het gaslek op te sporen.

Ramen en deuren openen
Laat alles goed doorwaaien. Open ramen en deuren zodat de gaslucht in huis kan ontsnappen. Gas hoopt zich snel op in een afgesloten ruimte. Door te ventileren, verdwijnt het gas sneller naar buiten en wordt het binnen minder gevaarlijk.

Verlaat de woning en waarschuw anderen
Als er sprake is van een gaslekkage, is het belangrijk dat u de woning verlaat. Adem geen gas in, want dat is slecht voor uw gezondheid. Klachten zoals duizeligheid, hoofdpijn of misselijkheid kunnen optreden. Breng ook huisgenoten en buren op de hoogte. Zorg dat niemand achterblijft en neem ook uw huisdieren mee naar buiten. Hoe sneller iedereen buiten is, hoe beter.

Gaslucht in huis wie bellen?

Bij een gaslek in huis is het belangrijk om meteen de juiste hulp in te schakelen. Maar wie moet u precies bellen? Dat hangt af van de situatie. Hier vindt u een duidelijk overzicht:

Er is een sterke gaslucht in huis en u weet niet waar deze vandaan komt?
Bel dan 112. Dit is een spoedgeval. Waarschuw ook uw buren, vooral als u in een flat of rijtjeshuis woont. Gas kan zich snel verspreiden naar andere woningen.

Komt de gaslucht vanaf uw cv-ketel, gaskachel, fornuis of geiser?
Bel dan een spoed loodgietersbedrijf uit ons netwerk of een cv-monteur bij u in de buurt. Zij kunnen het gaslek opsporen en snel ingrijpen.

Ruikt u gas bij de meterkast, in de hal of buiten op straat?
Bel dan het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom: 0800-9009 (gratis bereikbaar). Zij sturen meteen een monteur van de netbeheerder om de situatie veilig te stellen.

Kosten gaslek opsporen

Stel dat het repareren van een gaslek gemiddeld anderhalf tot twee uur duurt en de loodgieter rekent 80 euro per uur. Dit betekent dat de kosten voor het opsporen en repareren van het gaslek tussen de 120 en 160 euro kunnen liggen. Afhankelijk van hoe lang de loodgieter nodig heeft.

Als er bijvoorbeeld 2 uur werk is, zou de prijs voor het hele project 160 euro zijn. Houd er rekening mee dat dit slechts een schatting is.

Als het gaslek iets is wat u niet had kunnen voorkomen, kunt u vaak schade vergoed krijgen via uw opstalverzekering. Dit geldt niet als het lek komt door achterstallig onderhoud of omdat leidingen niet op tijd zijn vervangen.

Gaslek in huis voorkomen

Hoewel het onmogelijk is om een gaslek volledig te voorkomen, zijn er verschillende stappen die u kunt nemen om de kans op een gaslek te verkleinen:

  1. Vervang de flexibele slang van uw gasfornuis na maximaal 15 jaar. Na verloop van tijd kan de slang verouderen en scheuren. Het is belangrijk om de slang op tijd te vervangen om een gaslek te voorkomen.
  2. Controleer jaarlijks de slang van uw gasfornuis. Buig de slang voorzichtig en kijk of er haarscheurtjes of andere beschadigingen zichtbaar zijn. Als u beschadigingen vindt, laat de slang dan meteen vervangen. 
  3. Controleer jaarlijks de gasaansluitingen van uw fornuis, kachel, cv-installatie of geiser. Het is raadzaam om deze controles door een erkende loodgieter te laten uitvoeren.  
  4. Installeer een gasmelder. Een gasmelder geeft een waarschuwing af wanneer er een gaslek wordt gedetecteerd. Hoewel een gasmelder geen gaslek voorkomt, helpt het u op tijd te reageren bij een lekkage gasleiding en grotere gevaren voor te zijn. 

Veelgestelde vragen

Je ruikt meestal een sterke gaslucht (rotte-eierengeur). Soms hoor je een sissend geluid of zie je dode planten bij een ondergrondse leiding.

Zet direct het gas uit, open ramen en deuren, rook niet, gebruik geen elektriciteit en verlaat het pand. Bel daarna direct het noodnummer van je netbeheerder (bijv. 0800-9009).

Ja, gaslekken kunnen leiden tot explosies of koolmonoxidevergiftiging. Handel altijd snel en neem geen risico.

De kosten verschillen per situatie, maar liggen gemiddeld tussen de €100 en €400. Bij complexe lekkages of oude leidingen kan het duurder zijn.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!