Loodgieter-Expert > Radiator aansluiten
Radiator aansluiten
U wilt weten hoe u een radiator moet aansluiten?
Lees alle informatie over het aansluiten van een radiator en het ontluchten van uw cv-installatie op deze pagina.
Een radiator vervangen vraagt om goed doordacht te werk te gaan. Let bijvoorbeeld op de stand van de ophangbeugels, zorg ervoor niet te veel water weg te laten lopen en bij het aansluiten van de radiator moet de aanvoer en retour op de juiste plekken zitten.
Pagina inhoud
Radiator vervangen
De radiator vervangen door een zelfde type radiator is natuurlijk het eenvoudigst. Heb je een ander model op het oog? Dan moet je niet alleen de radiator vervangen, maar ook de cv leidingen leggen.
Gaat het je alleen om meer capaciteit, dan kan je het beste een zelfde model kopen maar dan met een paneel extra. Dit scheelt een hoop werk! Uiteraard bestaat ook de mogelijkheid tot aansluiten met een flexibele slang.
Voor je begint met het vervangen van de radiator haalt u de stekker uit het stopcontact en draai je alle radiatoren open die op dezelfde verdieping zitten of hoger.
Denk ook aan de radiator die vervangen zal worden.
Aftappen van de radiator
Op het aftappunt van de cv-installatie sluit je een waterslang aan. Meestal is dit de onderste radiator in huis. Draai het aftappunt open en laat het zover leeg lopen totdat de radiator, die vervangen moet worden, leeg is. Niet meer want vers water zorgt voor meer roestvorming.
Nu kan je de oude radiator vervangen door de nieuwe. Zorg ervoor dat de zijde waar de ontluchtingsnippel zit een paar mm hoger hangt dan de kant van de radiatorkraan.
Het bijstellen van de ophangbeugels kan dus nodig zijn!
Voordat alles aangesloten wordt, wikkel je een paar lagen teflon tape om de schroefdraad van het radiatorkraantje. Doe dit met de klok mee. Ook de puntstukken wikkel je in.
Draai de puntstukken in de radiatorkraan en ook in de uitlaat van de radiator.
Om een goede waterdichte afsluiting te hebben, schuif je knelfittingen en knelringen om de aan- en afvoerleidingen, ook wel aanvoer en retour genoemd.
Als laatste moet de cv-installatie weer bijgevuld worden. Na deze klus moet u niet vergeten de verwarming niet te ontluchten!
Aansluiten aanvoer en retour
Bij het aansluiten van een radiator moet de aanvoer en retour goed aangesloten zijn. Zo is het niet alleen noodzakelijk om bij het aansluiten de aanvoer boven en retour beneden rekening te houden, maar het water zal ook de langste weg af moeten leggen.
Zoals aangegeven is de standaard manier om de aanvoer boven aan te sluiten en de retour aan de onderkant van de radiator. Maar het is ook mogelijk om met een H koppeling beide aansluitingen aan de onderzijde te bevestigen.
Nog een andere manier is om de radiator dubbelzijdig aan te sluiten. Dit betekent dat de aanvoer aan 1 kant plaats vindt en de retour aan de andere zijde van de radiator is.
Dit houdt in dat als linksboven de aanvoer zit, u rechtsonder de afvoer moet maken. Het aansluiten met de aanvoer en retour op de juiste plekken heb je dus de meeste warmteafgifte!
Het aansluiten van de radiator aanvoer en retour is natuurlijk belangrijk. Dit moet goed werken en een lekkage moet voorkomen worden. Wanneer 1 van de 2 radiator aansluitingen blijft lekken moet de lekkage opgelost worden en dat is zonde van de tijd en het geld.
Laat radiatoren daarom direct goed aansluiten door erkende loodgieters van bijvoorbeeld de Loodgieter-Expert.
Onderdelen van radiator aansluiten
Een radiator heeft verschillende onderdelen die alle op de juiste manier aangesloten dienen te worden. Hieronder ziet u de meest gebruikte onderdelen van radiatoren die aangesloten kunnen worden.
Wat er precies aangesloten moet worden is afhankelijk van de installatie die gekozen is.
- Radiatorkranen: elke radiator heeft er wel één. Met deze kranen kan men de toevoer van het warme water in betreffende radiator regelen. Er zijn in principe 2 radiatorkranen, namelijke de gewone radiatorkraan en de thermostaat radiatorkraan. Met een gewone kraan kunt u simpelweg kiezen tussen open en dicht en bij een radiatorkraan kunt u een temperatuur instellen waarna de kraan automatisch dichtgaat wanneer een bepaalde temperatuur is bereikt.
- Voetventiel: dit ventiel wordt geplaatst op de retour aansluiting van een radiator. Het nut van een voetventiel is dat bij onderhoud de radiator gemakkelijk los gekoppeld kan worden als er onderhoud uitgevoerd moet worden.
- H blokken: dit zijn de blokken die worden gebruikt om een radiator aan de onderkant aan te sluiten. Dit is overigens ook de reden dat deze blokken ook wel onderblokken genoemd worden. Met zo een onderblok kan men dus eenvoudig de radiator aansluiten op zowel toevoeren als afvoeren die uit de vloer komen.
- Knelkoppeling: is een koppeling om 2 verschillende leidingen aan elkaar te koppelen. Knelkoppeling zijn koppelingen waarbij men niet hoeft te lassen of te solderen. Door het aandraaien van de koppeling gaat de snijrand in de koppeling naar binnen waardoor de leidingen waterdicht worden afgesloten. Knelkoppelingen kunnen van koper en van messing zijn.
- Ontluchter: wordt aangesloten op een radiator. Via de ontluchter kan er lucht ontsnappen uit de radiator. Lucht kan zich vormen in de cv leidingen waardoor de werking niet meer optimaal is, bovendien zorgt het voor borrelende geluiden wanneer de verwarming actief is.
Aansluiten met flexibele slang
Een radiator monteren met een flexibele slang is een stuk eenvoudiger. De slang kan immers in meerdere richtingen gebogen worden. Voor het aansluiten met een flexibele slang heb je eigenlijk alleen een inbussleutel nodig.
Het grote voordeel van aansluiten met een flexibele slang is de mogelijkheid om bestaande leidingen te kunnen laten zitten.
In combinatie met vloerverwarming
Er zijn veel mensen die zich afvragen of er mogelijkheden zijn een vloerverwarming systeem aan te sluiten op een radiator. In onze ogen is dit niet mogelijk! Technisch gezien kan het wel maar er kleven te veel nadelen aan vast.
Zo is de temperatuur die door de vloeren loopt in zijn geheel niet geschikt om aan te sluiten op een radiator. Er gaat veel erg energie verloren bij wanneer een centrale verwarming op deze manier wordt aangesloten.
Wanneer er dus vloerverwarming en normale radiatoren een woning gaan verwarmen is het noodzakelijk om beide in een apart systeem aan te sluiten.
Nieuwe radiator
Lees hier stap voor stap hoe u een nieuwe radiator kan aansluiten.
- Monteer de radiator op de plaats waar u hem het liefst wil hebben aan een wand of op de vloer. Het is belangrijk dat hij stevig vast zit zodat de aan en afvoerleidingen niet kunnen afbreken. Gebruik hiervoor dan ook bevestigingsbeugels.
- Als u een nieuwe radiator gaat plaatsen is de kans aanwezig dat de aansluitingen aan de verkeerde kant kunnen zitten. Als dit het geval is zal u de leidingen moeten verlengen tot u wel bij de juiste aansluit punten bent.
- Voor het verlengen kunt u de volgende materialen en gereedschappen gebruiken. Fittingen, radiatorbuizen,en een buizensnijder in plaats van een ijzerzaag.
- Als u de aanvoer en afvoer op de radiator heeft aangesloten dan kunt u nadat u het ontluchtingskraantje dicht heeft gedraaid de gehele installatie weer bijvullen.
- Het bijvullen kunt u gewoon doen met de waterslang en de juiste schroefkoppeling. Let op!!! Laat altijd eerst de slang vollopen met water zodat u niet nog eens extra lucht de cv-installatie in duwt en nog meer moet gaan ontluchten.
Zorg ervoor dat de druk van de ketel tussen de 1,5 en 2 bar zit.
Elektrische radiator
Naast de gangbare radiator zijn er natuurlijk ook nog elektrische radiatoren op de markt. Deze radiatoren zijn op zich geschikt om te gebruiken op plekken waar geen verwarmingsleidingen lopen.
Toch raden we altijd aan om een gangbare radiator te gebruiken als dat ook maar enigszins mogelijk is. Een elektrische radiator gebruikt namelijk erg veel energie en zal stukken duurder in gebruik zijn dan een “normale” radiator.
Het aansluiten van een elektrische radiator is daarentegen erg eenvoudig. Deze kan simpelweg opgehangen worden en vervolgens aangesloten worden op de elektra.
Kosten radiator aansluiten
De kosten van een radiator aansluiten hangt uiteraard af van de werkzaamheden die hiermee gepaard gaan. Een loodgieter uit Amsterdam zal meestal tussen 30 en 50 euro per uur vragen.
Natuurlijk speelt het type radiator een rol. Is het vervangen van een oud model door een nieuwe alleen een kwestie van de radiator zelf vervangen of moeten ook alle leidingen vervangen en/of verplaatst worden?
Uiteraard zal dit meer materiaal maar dus ook meer uurloon betekenen.
Bij ons weet u binnen 2 werkdagen wat de kosten zullen voor het laten aansluiten van een radiator in uw situatie.