Douchebak plaatsen hoe?

Een douche cabine of een douchebak plaatsen is nodig wanneer u een douche wilt in uw badkamer

douchebak kitten

Een kunststof of stalen douchebak zorgt ervoor dat het water netjes wordt opgevangen en door de afvoer vervolgens via het afvoerputje wordt afgevoerd naar het riool.

Veel mensen kiezen ervoor om een douchebak te laten plaatsen en meteen te laten installeren inclusief het aanleggen van de watertoevoer en afvoer.

Dit heeft enkele belangrijke voordelen; wanneer u het laat doen door een professioneel loodgietersbedrijf zoals de Loodgieter-Expert weet u zeker dat de douchebak goed geplaatst en geïnstalleerd wordt. 

Als u dit namelijk laat doen door een erkende loodgieter weet u zeker dat dit goed gebeurd en zult u geen last van lekkage ondervinden.

Plaatsen van de douchebak

Hieronder geven wij u een goed advies zelf een douchebak te plaatsen. Lees stap voor stap de werkwijze door:

 • Maak een waterpas lijn op de muur ter hoogte van de douchebak. Boor op deze lijn een paar balkjes om de douchebak rand te ondersteunen.
 • Stel nu de schroefpootjes of stelpootjes af en zorg ervoor dat het water iets op afschot naar het afvoerputje loopt. Zo voorkom je dat er water in de douchebak blijft staan.
 • Zorg ervoor dat de afvoer van de bak vlakbij de afvoerbuis zit.
 • Teken de omtrek van de douchebak op de vloer af, dit kan simpelweg op de onderliggende vloer, het maakt niet uit of dat van tegels of beton is. Dit doet u alvast voor het lijmen van de gasbetonblokken.
 • Sluit de afvoer van de bak aan op de rond 40 afvoerbuis en verlijm deze met een sok of mof.
 • Kit nu met sanitair kit de balkjes goed in en laat de douchebak hier nu in wegzakken.
 • Nu kunt u van gasbeton of hout een ombouw van de douchebak creëren. (tip: maak een luikje om eventueel in de toekomst nog bij de afvoerbuis te komen i.v.m. lekkage)
 • Kit nu de bak goed af met sanitair kit tegen het vallende douche water.
 • U kunt nu de ombouw van de bak betegelen en zorg ervoor dat u een waterdicht voegmiddel gebruikt.

Lekkage douchebak

Vocht kan altijd een rol spelen en schade toebrengen of lelijke aanslag achterlaten. Daarnaast vergroot vocht de kans op schimmel in de badkamer, iets wat u ten alle tijden wilt voorkomen.

U weet zeker dat met een kunststof of stalen douchebak die goed geplaatst wordt het risico op lekkage geminimaliseerd wordt. Het kunststof dat gebruikt wordt voor douchebakken is in veruit de meeste gevallen acryl.

Een goede douchebak heeft ook als voordeel dat het oppervlakte zo gemaakt is dat er voorkomen wordt dat u gemakkelijk uitglijdt.

Wat is er precies nodig voor de installatie

Een douchebak laten monteren mag dan wel klinken als een routineklus, toch is het uitsluitend werk voor een deskundige vakman.

Niet alleen moet de lage douchebak netjes waterpas worden geplaatst, ook alle aansluitingen en waterleidingen moeten goed worden aangesloten en de bak moet aan alle kanten waterdicht afgekit worden.

Voor het waterdicht maken van de randen wordt er kit gebruikt, en deze kit moet echt geheel sluitend zijn. Zoals u misschien wel weet is kitten geen eenvoudige klus en dit dient dan ook te gebeuren met de grootst mogelijke zorg.

Welke materialen heeft u allemaal nodig voor het zelf monteren van de douchebak?

 • Douchebak, deze is meestal van kunststof en soms van staal.
 • Stelpoten, de meeste douchebakken die simpel in en uitgedraaid kunnen worden. Dit maakt het stellen erg gemakkelijk. Een douchebak zonder stelpoten kan afgesteld worden met externe hulpmiddelen.
 • Sifon en de afvoerleiding, deze zullen moeten worden aangesloten op de afvoer van de woning.
 • Balken van hout, om een frame van de ombouw van te maken.
 • Schimmelvrije sanitair kit, wordt gebruikt om op de nodige plekken het geheel waterdicht te maken. Zo wordt waterschade vermeden.

Belangrijk en zeker iets wat u niet moet vergeten is het aansluiten van de aardedraad. Aan de onderkant van de bak zit een speciale lip bevestigt waar u de aardedraad aan kunt bevestigen.

In de nieuwe regels geld dat een aardedraad verplicht is te koppelen aan uw douchebak of bad.

Hoge en lage douchebak plaatsen

Men kan een onderscheid maken in hoge en lage douchebakken. Het plaatsen van beide modellen gebeurd op verschillende manieren en afhankelijk van de situatie kan de prijs van het plaatsen van beide modellen ook flink van elkaar verschillen.

Met een lage douchebak bedoelen we een douchebak met een lage instap en met een hoge douchebak één met een hoge instap.

Een voordeel van de hoge douchebak is dat afvoer eronder makkelijk weg te werken is, bij een lage douchebak zal er ruimte gecreëerd moeten worden.

Een voordeel van de lage douchebak is weer dat het er bijzonder fraai uitziet omdat deze verzonken in de vloer kan worden en dat de instap laag is. Een andere naam voor de lage uitvoering is een vlakke douchebak.

Bij een lage douchebak plaatsen is het dus vaak noodzakelijk om de gehele vloer van de badkamer op te hogen zodat de afvoer en het siphon eronder passen.

Dit brengt uiteraard kosten met zich mee. Als de vloer al opgehoogd is, is dit natuurlijk niet nodig en zullen er geen extra kosten in rekening hoeven te worden gebracht.

Het stellen van beide bakken gebeurd in de regel met stelpoten. Ook zijn er douchebakken die in zijn geheel in een soort tempex bak waarmee de bak gewoon op de vloer geplaatst kan worden.

Douchebak plaatsen

Verschillende vormen en materialen

Naast het verschil tussen een hoge een lage douchebak komen de bakken ook in verschillende vormen en materialen. Zo zijn er grote en kleine uitvoeringen maar ook halfronde en rechthoekige.

Daarnaast worden douchebakken zowel van kunststof (acryl) als van metaal als van natuursteen en zelfs van keramisch materiaal gemaakt. Ook zijn er speciale inloopdouchebakken die worden gebruikt om een inloopdouche te maken.

Het plaatsen gebeurd eigenlijk altijd op dezelfde manier. De douchebak wordt in principe op de ondervloer, beton, tegels of een andere vloer geplaatst.

En vervolgens wordt de ombouw afgewerkt en wordt het geheel waterdicht gemaakt.

Douchebak ombouw

Bij het plaatsen en installeren van een douchebak hoort een betreffende ombouw die ter plekke gemaakt kan wordt. Dit kan van verschillende materialen gemaakt worden.

Zo worden er vaak gipsblokken gebruikt die snel en nauwkeurig op maat te zagen zijn en als goede en stevige ombouw kunnen worden gebruikt.

Een goed advies is om een klein luikje in de ombouw te plaatsen voor eventueel een lekkage aan de sifon snel te kunnen oplossen in plaats van de gehele ombouw te slopen.

Vaak wordt zo een luikje een serviceluik genoemd.

Als de ombouw geplaatst is kan deze worden afgewerkt met tegels. In veruit de meeste gevallen wordt dezelfde tegel gebruikt die ook op de tegelvloer is gebruikt.

Wanner de ombouw is afgewerkt met tegels of een andere afwerking kan deze gekit worden met sanitair kit. Deze kit is speciaal voor natte ruimtes en is zeer goed bestand tegen water.

Hiermee voorkomt u dat er water tussen de douchebak en ombouw terecht komt.

Kitten van de douchebak

Als er niet gekit is dan kan er water langs de bak heen lekken met alle nare gevolgen van dien. Denk bijvoorbeeld aan schimmelvorming onder bak en in het ergste geval lekkages naar de etage eronder.

U kunt na een paar keer douchen controleren of het goed waterdicht is door het serviceluik te openen en te voelen en te kijken of er water onder de geplaatste douchebak aanwezig is.

Om al deze ellende te voorkomen is het echt aan te raden om een professionele loodgieter in te schakelen voor het installeren van uw douchebak.

Als u de douchebak laat plaatsen door een erkende loodgieter weet u niet alleen zeker dat het goed gebeurd, u krijgt er ook nog eens garantie op.

Douchebak laten plaatsen kosten

Het laten plaatsen van een douchebak door ons bedrijf brengt uiteraard kosten zich mee. De prijs zal afhankelijk zijn van de arbeid die het zal gaan kosten maar ook van de materialen die benodigd zijn voor het plaatsen.

Daarnaast zal vooraf bekeken moeten worden of er vooraf de noodzaak is om een eventueel oude badkamer gedeeltelijk te slopen alvorens de nieuwe douchebak er in kan.

Dit sloopwerk kan in de meeste gevallen ook door de opdrachtgevers zelf uitgevoerd worden, op die manier kunnen kosten worden bespaard en wordt het plaatsen van een douchebak weer goedkoper.

douchebak installeren

Offerte vrijblijvend aanvragen

Wilt u een douchebak of bad laten installeren? De Loodgieter-Expert doet dit graag voor u. Een douchebak plaatsen kunnen wij zeer goedkoop voor u uitvoeren!

Onze kundige loodgieters plaatsen uw douchebak waar u maar wilt en dragen zorg voor een goede aansluiting en afwerking.

Bent u benieuwd naar onze zeer scherpe prijzen?

Vraag dan direct een vrijblijvende offerte aan.

Wij zullen binnen 2 werkdagen op uw aanvraag met een offerte in uw mailbox, waar nodig zullen wij eerst langskomen om de situatie in te schatten om zo een goede offerte op te kunnen maken.

Loodgieter Expert
Loodgieter Expert
Prijs weten?
Binnen 2 min. geregeld!